Saç ekimi Nedir ? Saç Ekimi Kimlere Uygundur ?

Saç Ekimi Nedir  ?

Saç ekimi ile hem erkeklerin hem de kadınların ortak sorunu olan kellik sorunu ortadan kalkmıştır. İnsanlar Saç Ekiminden sonra kendilerini daha mutlu hissederler.
Saç ekimi, dökülen saç köklerini geri kazanmanın en uygun ve kalıcı yoludur. Genetik veya çevresel saç dökülmesine bağlı olarak saç dökülmesine ve kelliğe yol açan saç köklerinin kaybına kalıcı bir çözüm olan saç ekimi, uzun yıllardır doktorlar ve hastalar tarafından tercih edilen bir ameliyat olmuştur. Foliküler ünite adı verilen saç köklerinin donör bölgeden yani ense bölgesinden iki kulak arkasından saç çıkması için istenilen bölgeye nakledilmesi işlemidir. Sanılanın aksine saç ekimi karmaşık bir işlemdir. Ekilen saçların doğal görünmesini sağlamaya çalışmak ve ekim sonrası çıkan saçların yoğunluğunu ve şeklini etkileyen donör bölgeye zarar vermemek önemlidir. Bu nedenle mutlaka uzman ve doktorlardan oluşan bir ekip gözetiminde yapılmalıdır.

Saç Kökü Nedir ?

Saç kökü ve greft, insanların sıklıkla karıştırdığı terimlerdir. saç çizgisi; Saçın alt kısmını içerir, kafatasının yağ dokusuna gömülüdür ve saç oluşturan hücrelerle çevrilidir.
Nakil; Saç köklerinin bulunduğu saçlı deriden
çıkarılan yapıdır. Her greft en az bir en fazla saç kökü içerir. Donör bölgeden alınan greftler ekim yapılacak bölgeye hazırlanır. Genellikle bir doktor, implantasyon öncesi muayene sırasında kişinin kaç implanta ihtiyacı olduğunu belirleyecektir. Gerekli greft sayısı kişiden kişiye değişir. Saç ekiminde greftler genellikle en fazla donörün bulunduğu ense bölgesinden alınır. Alınan greftler büyüklük, şekil ve kök sayısı bakımından farklılık gösterebilir.

Saç Yapısı ve Saç Yapısı Çeşitleri Nedir?

Saç yapısı kişiden kişiye farklılık gösteren bir terimdir. Saç yapısını kısaca özetleyecek olursak; 5 alandan oluşur. Saç yapısını oluşturan kısımlar saç, cilt, kas, kök kılıfı ve salgı bezidir. Saç yapısını oluşturan tabakalar 5 adettir. Bu tabakalar;

  • Deri bölgesi,
  • Deri bölgesinin altı
  • Destek tabakası kısmı (Aponeurosis)
  • Gevşek bağ dokusu kısmı,
  • Pericranium adı verilen dış örtü tabakasından oluşmaktadır.

Saçlı deri kafatası üzerinde farklı kalınlıklarda yer alır. Saçlı deri başın arka bölgesinde çok kalındır ancak, ön bölgede en ince halini alır. Kalınlık genellikle 8 – 3 mm arasında değişir. Deri tabakası içinde aynı zamanda saç köklerini, yağ bezlerini ve ter bezlerini barındırır.

Deri altı tabakada genellikle yağ dokusu fazla miktarda bulunur, bu nedenle kilo alıp vermede deri altı yağ dokusu miktarı değişmez.  Saçlı deri fibröz bölmelerden zengindir, buda sağlamlığını oluşturur.. Saçlı deride büyük damarlar ve sinirler deri altı yağ dokusunun altında bulunur.

Saçlı derinin yağ tabakasının altında ince kas ve devam eden sert tabaka bulunur.

Dördüncü tabakanın ise gevşek bir yapısı vardır ve buda diğer üç tabakadan kolayca ayrılmasını sağlar. Gevşek tabaka altındaki dış örtü tabakası ile kemiğe sıkıca yapışır ve ayrılmasını engellerken aynı zamanda kemiği de besler.

Saçın ana yapısını keratin proteini oluşturur. Keratin aynı zamanda derinin dış tabakasında ve tırnakta da bulunan ve bulunduğu yapıya sertlik ve dayanıklılık veren bir proteindir. Keratin, yüzeyinde bulunan yüksek orandaki amino asitlerden dolayı lifli yapıdadır, güçlü ve esnek bir proteindir ve yüksek miktarda sistein amino asidi içerir. Saç telinin yapısında bulunan aminoasitlerin dizilimi ve aralarındaki bağlar saçlara kıvırcık ve düz formunu verir.

Saç teli üç tabakadan oluşur

  • İç tabaka (medulla) sadece kalın kıllarda bulunur.
  • Orta tabaka (Korteks), kılın rengini ve sertliğini sağlayan bölgedir.
  • Dış tabaka (Kutikül) ince,renksiz ve saçın orta tabakasını koruyan bölgedir.

Saç telinin deri altında bulunan kısmına kök denir. Saç kökünün altında derinin kan damarlarından ve sinirden zengin dermal papilla denen bölgesi  girinti yapar. Saç kökü bu yakınlıkla beslenir. Dermal papilla da aynı zamanda hormonların etkilediği reseptör denen bölgeler bulunur. Erkeklik hormonu olan androjenler eğer genetik olarak saç köklerini etkileme ve bozma genine sahipse, bu reseptörleri etkileyerek kıl follküllünün beslenmesini bozar ve follikülün gittikçe küçülmesine neden olur. Buda çıkan saç kıllarının incelmesine ve zamanla tamamen üretiminin bozulmasına sebep olur.

Saç telinin kökünde büyüme aşamaları  nelerdir? 

Saç Kılının Büyüme Aşamaları:

Saç folikülünde saç telinin büyümesi sürekli dönüşüm içinde olan bir süreçtir. Saç büyüme evreleri her saç folikülünde devam eder bu nedenle her saç kökü farklı evrelerde bulunur.

1 Anajen Faz: Bu faz büyüme fazıdır. Saç köklerinin yaklaşık olarak % 85’i bu alandadır. Anojen fazında olan büyüme 2- 6 yıl devam eder. Saç telleri yılda yaklaşık 10 cm uzar. 3 yıl süren bu faz sonunda yaklaşık 30 cm uzama gerçekleşir.

2 Katajen Faz: Bu faz bir geçiş dönemidir. Büyüme süreci sonrası saç kökleri 1-3 haftalık geçiş döneminde güçsüzleşir, incelir ve pigment kaybı yaşanabilir. Saçlarımızın yaklaşık %1-2 si bu fazda bulunur.

3 Telogen Faz: Saç köklerinin dinlenme fazıdır ve yaklaşık olarak 2-3 aylık bir süreçtir. Bu fazda kök kısmı kısadır ama saç deriye tutunmaya devam eder. Saçlarımızın yaklaşık % 13’i bu fazdadır. Bu süreç bitince anojen fazı tekrar başlar.

 

Saç ekimi kimler için uygundur?

Döner bölge dediğimiz ense kısmında yeterli saç kökü bulunan herkes saç ekimine uygun birer adaydır. Eğer verici alan yani ense bölgesinde ekim yapılacak alanı kapatacak kadar yeterli kök yoksa saç ekimi uygun olmayacaktır. Böyle durumlarda ekim yapılacak bölge istenilen sıklıkta saç kökü ile kapanamayacağı için ekim yapılması önerilmez.

Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?

Sağlık teknolojisi özellikle Türkiye’de her geçen gün gelişmektedir. Günümüzde erkeklerin en fazla tercih ettiği estetik cerrahi operasyonların başında saç ekimi gelmektedir ve kullanılan belli başlı yöntemler vardır. Hangi yöntemin hangi hastada kullanılacağı işlemi yapacak olan doktor tarafından karar verilir. Her tekniğin kendi içinde artıları ve eksileri bulunmaktadır. Saç ekiminde doğru teknik kullanmak başarı oranını etkilemektedir. Doğru teknik ve uzun ömürlü bir saç ekimi için alanında uzman bir hekim ve tam donanımlı bir klinik tercih etmeniz gerekir.

Günümüz itibari ile kullanılan saçların ekim tekniklerini sıralayacak olursak;

  • FUT Tekniği,
  • FUE Tekniği,
  • DHI Tekniği,
  • DHI Plus Gold Tekniğidir.

 

 

Leave a reply